Bewustwording en ontwikkeling vraagt een organisatie-brede aanpak!

Ontwikkeling van medewerkers vraagt veel van de organisatie. Als een organisatie er niet klaar voor is om de individuele medewerker te enthousiasmeren, te informeren en te begeleiden (of er geen budget voor heeft), dan is er weinig kans op succes. Er is dus een organisatie-brede aanpak nodig. Met medewerking van functionarissen uit de hele organisatie, van directie tot medewerkers, alle afdelingen, communicatie en natuurlijk de teamleiders.

Dat betekent vaak dat de organisatie en de medewerker veel stappen moeten zetten vanaf het moment waarop een organisatie en/of medewerker met de mogelijkheid om zich te ontwikkelen wordt geconfronteerd tot aan het moment dat hij daadwerkelijk met een (persoonlijk) ontwikkelingstraject aan de slag gaat.

Op deze website vind je de maatwerkopties en tools die kunnen helpen in dit proces.

Zie de artikelen aan de linkerkant of  zoek via het ikoon rechts boven in de hoek: 

Deel dit artikel op:

Meer lezen?
Bekijk de gerelateerde pagina's

Gerelateerde pagina's